SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 629 >>

باب: الكفن في القميص الذي يكف، أو لا يكف، ومن كفن بغير قميص.

22. Azab'a Engel Olsun Ya Da Olmasın Gömlek İçinde Kefenlemek, Gömleksiz Olarak Kefenlemek

 

حدثنا مسدد قال: حدثنا يحيى بن سعيد، عن عبيد الله قال: حدثني نافع، عن ابن عمر رضي الله عنهما: أن عبد الله بن أبي لما توفي، جاء ابنه إلى النبي صلى الله عليه وسلم فقال: يا رسول الله، أعطني قميصك أكفنه فيه، وصل عليه، واستغفر له. فأعطاه النبي صلى الله عليه وسلم قميصه، فقال: (آذني أصلي عليه). فآذنه، فلما أراد أن يصلي عليه جذبه عمر رضي الله عنه، فقال: أليس الله نهاك أن تصلي على المنافقين؟ فقال: (أنا بين خيرتين، قال: {استغفر لهم أو لا تستغفر لهم إن تستغفر لهم سبعين مرة فلن يغفر الله لهم}. فصلى عليه، فنزلت: {ولا تصل على أحد منهم مات أبدا}.

 

[-1269-] İbn Ömer r.a. şöyle demiştir: (Medine'deki münafıkların reisi) Abdullah İbn Ubey öldüğünde oğlu Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Gömleğinizi bana verin de babamı onunla kefenleyeyim. Onun namazını kılın ve onun için İstiğfar edin" dedi. Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem gömleğini ona verdi ve "(Kefenlediğinde) bana haber ver de namazını kılayım" dedi. Namaz kılmayı istediğinde Ömer, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in elbisesinden çekerek şöyle dedi: "Allah senin münafıkların namazını kılmanı yasaklamadı mı?" Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Ben şu ikisinden birini seçme hakkına sahibim: "Onlar için istiğfar et veya etme. Onlar için yetmiş kere de istiğfar etsen Allah onları bağışlamayacak. [Tevbe, 80] Daha sonra cenaze namazını kıldı. Ardından şu ayet İndi: "Bir daha onlardan ölen birisi için asla cenaze namazı kılma. [Tevbe 84]

 

Tekrar: 4670, 4672, 5796.

 

Diğer tahric: Tirmizi Tefsirul Kur’an; Müslim, Fedail.

 

 

حدثنا مالك بن إسماعيل: حدثنا ابن عيينة، عن عمرو: سمع جابرا رضي الله عنه قال:

 أتى النبي عبد الله بن أبي بعدما دفن، فأخرجه، فنفث فيه من ريقه، وألبسه قميصه.

 

[-1270-] Cabir r.a. şöyle demiştir: Abdullah İbn Ubey defnedildikten sonra Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem o'nun kabrinin yanına geldi. Onu kabrinden çıkarttı. Mübarek tükürüğünden onun üzerine üfledi, gömleğini ona giydirdi.

 

Tekrar: 1350, 3008, 5795.

 

AÇIKLAMA:     İbnü’r-Reşîd şöyle demiştir: Anlaşıldığı kadarıyla Buharî "Onlar için istiğfar etsen de etmesen de birdir" ayetinin anlamını göz önünde bulundurmuştur. Yani Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Abdullah'a, azabı engellesin ya da engelleme­sin gömleğini kefen olarak giydirdi, böylece gönülleri hoş tutmuş oldu. Buharî adeta şöyle demektedir: Bu hadis, salih kimselerin eşyalarından bereket umulacağını gösterir. Bunun ölüye fayda sağladığını bilip bilmememiz önemli değildir. Başlıktaki ifadeden "etrafı dikişli yahut dikişsiz gömleğin" kasdedilmesi sahih değildir. Çünkü bu etkisi olmayan bir özelliktir.

 

İbn Battal şöyle demiştir: Konu başlığından kasıt şudur: "Gömlek ister uzun ister kısa olsun, bununla kefenlemek caizdir."

 

Beyhakî'nin Hilafiyyat adlı eserinde, İbn Avn aracılığı ile şu rivayet edil-niştir: Muhammed İbn Sîrîn, ölünün kefeninin tıpkı dirinin elbisesi gibi dikilmiş re ilik konulmuş olmasını müstehap görürdü. [Bkz. 4670. hadis]

 

Tevbe suresinin tefsiri İle İlgili hadiste şunu ele alacağız: Hz. Ömer Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e "Allah münafıkların cenaze namazını kılmanı yasaklamadı mı?" demiştir. Oysa "Bir daha onlardan ölen birisi için asla cenaze mmazı kılma. ayeti bundan sonra indirilmiştir. Bunun özetle cevabı şudur: Hz. Ömer "Allah onları asla affetmeyecek" ayetinden onlar için cenaze namazının kılınmasının yasaklandığını anlamıştır. Nebi s.a.v. ise bunun yasaklanmadığını, ümidin henüz ortadan kalkmadığını belirtmiştir.